O nas

Poslanstvo Zasebnega vrtca Ela-Ela,

Vrtec dela po programu Kurikulum za vrtce, znotraj tega pa z novim šolskim letom dodaja tudi novosti pedagogike. Hkrati vrtec uvaja nadstandardni program delavnic čarobnih otrok strokovnih delavk/delavcev v oddelku. To pa pomeni, da delo v skupini poteka veliko manj stresno in s tem za otroke ustvarjamo nežno in varno okolje, kjer se lahko razvije še tako posebna mlada otroška duša.

Vzgoja otrokom dopušča da izrazijo svoja čustva. Odrasli jim pokažemo veliko mero empatije tudi takrat, ko so jezni ali pa vztrajni v svojih željah. Zmeraj se trudimo najti in tudi odpraviti vzrok, zakaj se otrok tako počuti. To pa seveda ne pomeni, da je naša vzgoja brez omejitev. Otrokom so meje jasno predstavljene in tudi razložene. Z otroki se veliko pogovarjamo o notranjih občutkih in jih izražamo skozi igro in pogovor. Tako se počasi učijo in pridobivajo vrline močne empatije tudi sami. Nastopil je čas, ko se tudi naša družbena zavest precej spreminja. Prav je, da se z njo spreminja tudi vzgoja in svet naših najmlajših. Le oni so tisti, ki bodo pisali nove liste svoje življenjske knjigice v prihodnosti in v našem vrtcu se z veliko mero odgovornosti zavedamo svojega poslanstva.

Z združevanjem in medsebojnim prepletanjem urnika in elementov vzgojnega pristopa zagotavljamo pogoje za otrokov osebnostni razvoj, hkrati pa spoštujemo njegovo dostojanstvo, svobodo in pravice. Vseskozi se trudimo ustvariti tako imenovano ‘hišo otrok’.

Otroci se dnevno gibajo na svežem zraku igrišča, terase in daljših sprehodih, otroci tekajo po poti spominov in obiskujejo bližnji gozd. V naravi se otroci sprostijo in najdejo stik s povsem drugačnim svetom znotraj sebe. Razvijajo svoj čut za povezanost z naravo in se v njej počutijo domače in sprejete.

V dopoldanskem času vrtec v okviru programa predšolske vzgoje - Kurikuluma za vrtce, ponuja obogatene dejavnosti na področju športa, plesa, glasbe,  likovnih dejavnosti, učenja slovenskega jezika, narave, družbe in števil, črk skozi igro.

Poleg tega vključujemo še dodaten program  tujega jezika – angleščine skozi igro.

V letošnjem letu bomo vključeno v ceno uvedli v dnevno rutino delavnico čarobnih otrok in osnovne elemente joge, ki je dragocena naložba za  šolsko obdobje. Otroci, ki se v zgodnji mladosti srečajo s  delavnico čarobnih otrok in joge prilagojene njihovi starosti, so v šoli velikokrat bolj umirjeni, imajo boljšo koncentracijo, v stresnih situacijah pa reagirajo bolj premišljeno in manj vzkipljivo.

V vrtcu skozi vse leto izdelujemo tudi osebno mapo vsakega otroka (portfolio). Ob koncu leta je to še kako dragoceno darilo za starše, saj so v mapi zbrani vsi pomembni ustvarjalni izdelki in spomini na vsako leto, ki ga je vaš otrok preživel v vrtcu. Hkrati je taka mapa lahko večen spomin in izvabi neprecenljiv nasmeh na lice kot darilo vašim nadobudnežem ob 18. rojstnem dnevu ali ob veselem trenutku, ko sami prvič stopijo na pot starševstva.

Vzgojitelji s posebej likovno in glasbeno nadarjenim področjem skrbijo, da majhni nežni prstki ustvarjajo prav posebne pravljične izdelke ob glasbi pa sledijo svojemu ritmu posluha. Igralnice so opremljene z veliko ljubezni in prilagojenim pohištvom za otroke in njihovo gibanje(blazine, žoge, obroči, stožci, mehke kocke, tuneli) saj se zavedamo, da je v predšolskem obdobju gibanje še kako pomembno. Otroci imajo na voljo spoznavanje inštrumentov. Vse strokovne delavke nudijo otrokom najmanj en glasben inštrument, en vzgojitelj poleg glasbil kitare dodatno igra celo na harmoniko.

Timu zasebnega vrtca Ela-Ela je poznano, da so otroci diamanti, ki potrebujejo veliko nežnosti, topline, prijaznosti in jim je potrebno ustvariti posebej ljubeče in varno okolje. Le to je lahko izhodišče za njihovo dobro počutje in kvaliteten razvoj. Izjemna sposobnost empatije strokovnega tima lahko obrodi sadove kvalitetnega napredka v razvoju majhnih otrok na poti k samostojnim in samozavestnim šolarjem.

»Nauči se opazovati kdaj kdo potrebuje pomoč, in zavedaj se, da nihče ni premajhen, da bi bil koristen.«


©Copyright 2016 - Zavod za kreativno varstvo Ela Ela, Zasebni vrtec. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in izdelava spletne rešitve