VELIKA ŠOLA ZA MALE GLASBENIKE- TRI PTIČICE

Program in sanje treh ptičic
Glasbene urice so zasnovane po unikatnem pristopu, ki temelji na večletnih praktičnih izkušnjah. Program Treh ptičic je specializiran za glasbeno vzgojo predšolskih otrok. Že šesto leto ga izvajam diplomirana muzikologinja, pomočnica vzgojiteljice in učiteljica glasbene vzgoje, Urška Košir. Sledi sodobnim smernicam različnih programov predšolske glasbene vzgoje in je primeren za vse otroke od 6 mesecev- 6 let. Temelji na celostnem pristopu k posamezniku in sledi njegovemu naravnemu razvoju.

Tematika delavnic je edinstvena – izvirna; prilagaja se letnim časom ter razmeram v okolju; je sveža, predvsem pa takšna, da pritegne pozornost otrok in budi željo po udeležbi in nadaljnjem glasbenem udejstvovanju tudi izven delavnic.

Vsebina glasbenih uric.

sledi letnemu ritmu v katerem se izmenjajo štirje letni časi. Tekom glasbenega leta ob primernem vremenu vse skupine skupaj praznujemo slovenske ljudske praznike (Martinovanje- praznik luči, Božične kolednice- nastop vseh skupin, Kresna noč- nastop vseh skupin, na katere se navezujejo vsebine (prstne igre, pesmice, rajanja ter ostale glasbene dejavnosti)

Vsaka glasbena urica je trodelna:

 • vsebine za roke in telo: uvod – prstne igre, rajanja, ples,
 • vsebine za glavo: igranje na instrumente, ustvarjanje glasbe, improviziranje, priprava glasbenih pravljic ...
 • vsebine za srce: poslušanje glasbe, ki je vedno obogateno z drugo umetniško smerjo – slikanje z naravnimi barvami v tehniki mokro na mokro, risanje z voščenimi bloki, oblikovanje čebeljega voska…

Letni ritem

 • jesenski semester- oktober do januar (14 uric)
 • pomladni-februar do junij (17 uric)

Zasnova skupin

Tri skupine po največ deset otrok, da lahko individualno pristopam do njih

 • glasbeni dojenčki (6 - 24 mesecev)

Novorojenčki se najprej začnejo odzivati na glasove iz okolja. Mamin glas jih pomirja in spodbuja k aktivnosti. Tako kot mamin glas ima primerna glasba za novorojenčka pomirjujoč vpliv. Pripravi jih do smeha, glasovnega in motoričnega odzivanja, lahko pa jih zaziba v sanje. Na glasbenih uricah se naučimo dojenčkom primerne pesmice, se stiskamo, bibarajamo, skupaj plešemo in poslušamo glasbo in že uporabljamo prve male instrumente. Na ta način razvijamo grobo motoriko, razvijamo povezavo med staršem in otrokom in navežemo nova prijateljstva z ostalimi udeleženci. Program traja 30 min.

 • glasbeni malčki (2-3letniki):

Malčki se urice udeležujejo skupaj s starši, ki aktivno sodelujejo pri dejavnostih, in krepijo vez s svojim malčkom ter kvalitetno preživijo skupni čas. Dejavnosti vključujejo rajanje, prstne igre, ples, igranje na male instrumente ter poslušanje glasbe. Na ta način razvijajo besedni zaklad, krepijo motorične sposobnosti (grobo in fino motoriko) in razvijajo glasbeni posluh. Prek skupinske igre pa se navajajo na sodelovanje z ostalimi in na ta način ustvarjajo zaupanje v svet. Program traja 40 min.

 • glasbeni velikani (3-6-letniki, lahko tudi 3-4 in 5-6, odvisno od vpisa):

Velikani se glasbenih uric udeležujejo sami. Dejavnosti vključujejo rajanje, prstne igre, ples (primerne njihovi starosti), ustvarjanje lastnih pesmic, igranje na male instrumente ter pri starejših otrocih igranje na pentatonske flavte. Na ta način se otroci ustvarjalno izražajo, pojejo in igrajo, spoznavajo temeljne glasbene pojme, razvijajo elementarni glasbeni posluh (melodični, ritmični), učijo se potrpežljivosti, razvijajo notranjo motivacijo, predvsem pa uživajo ob umetniškem izrazu in na ta način krepijo voljo do dela in učenja.

Cena druženja v »treh ptičicah«.

 • Mesečno plačilo: 30€ na mesec,
 • Znižana cena za semester: 110€ (14 uric), drugi semester (17 uric): 140€
 • Letno plačilo: 240€
 • Cena vključuje: izvedbo, najem prostora, kvalitetne instrumente, naravne materiale in barve za slikanje, izvedbo treh praznikov z dvema nastopoma, drobne pozornosti za starše in otroke ob posebnih priložnostih v letu.
 • V primeru, da je vključenih več otrok iz iste družine, ima družina 10% popust pri plačilu. Stroške v celoti poravnajo starši, in sicer v začetku meseca, za tekoči mesec ali v začetku prvega semestra in drugi del v začetku drugega semestra z nakazilom na TRR podjetja.
 • Cene veljajo v primeru, da je v skupini najmanj 8 otrok.
 • V primeru moje odsotnosti urice nadomešča ptičica Polonca Štule, ga. Mojca Pavlič ali druga usposobljena oseba, ki ji zaupam.
 • V primeru daljše otrokove odsotnosti (cel mesec ali več), vam denar za posamezni mesec vrnemo.

Tri ptičice.

Urška Košir

Sem uni. dipl. muzikologinja in pomočnica vzgojitelja, učiteljica glasbene umetnosti ter waldorfska pedagoginja. Eno leto sem bila zaposlena v javnem ter dve leti v waldorfskem vrtcu. Kasneje sem bila pet let zaposlena kot učiteljica nauka o glasbi in kljunaste flavte ter glasbene umetnosti v Waldorfski osnovni in glasbeni šoli Ljubljana.

Že šesto leto vodim glasbene urice za predšolske otroke v Zvezi ustvarjalnih društev Kranj.Za vrtce ustvarjam program glasbenih dejavnosti v Stolpu Pungart v Kranju. Zadnje dve leti sodelujem tudi z glasbeno šolo Glasbosned, ki mojim malčkom lepo tlakuje pot v osnovnošolsko glasbeno izobraževanje.

Polonca Štule

Uni. dipl. vzg. predšolskih otrok ter dipl. socialna pedagoginja. Tri leta sem bila zaposlena v VIZ Mavrica v Izoli, nato pa skoraj 8 let v Kriznem centru za žrtve nasilja, na Centru za socialno delo Piran, kjer sem delala z odraslimi in z otroki različnih starosti.

Iz lastnih izkušenj vem, da sta ples in glasba pomembna oblika preventive, ter da imata poleg tega tudi terapevtsko funkcijo. Zaradi tega sem se usmerila sprva v pedagoško delo z gibom in zaključila dvoletno strokovno izpopolnjevanje za pedagoge sodobnega plesa in ustvarjalnega giba »Stik«, program Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Nato pa sem se odločila za študij Glasbene terapije na Inštitutu Knoll v Kranju, kjer ravno zaključujem svoje triletno izobraževanje.

Poslanstvo Treh ptičic.

so glasba in otroci, zato se v iskanju življenjske sreče z njimi vedno obdajam. Sem velika zagovornica misli, da kdor svoje delo opravlja s strastjo, pravzaprav ne dela, ampak uživa. Ker sem se želela posvetiti svoji strasti, sem ustanovila Tri ptičice (veliko šolo za male glasbenike), ki se v celoti posveča predšolskemu glasbenemu udejstvovanju in združuje obe moji ljubezni v celoto. Verjamem v glasbeno nadarjenost vsakega posameznika, saj je glasba edina umetnost, ki svojega bistva ne črpa iz fizičnega sveta. Doma je v srcu vsakega izmed nas in nas zato tako zelo čustveno nagovarja ter med seboj povezuje. Ko so Zoltana Kodalyja, priznanega veterana na področju predšolske glasbene vzgoje, vprašali, kdaj je primeren čas za učenje glasbe, je odgovoril: »Devet mesecev pred otrokovim rojstvom«. Tudi meni se zdi prav, da vse otroke čim prej vpeljemo v čudoviti svet glasbe, ki jim bo v predšolski dobi postavil temelje za skladen osebnostni razvoj, razvoj miselnih struktur, izboljšal njihove senzorno-motorične sposobnosti, jih učil potrpljenja; v mladih letih jim bo v pomoč pri učenju, saj glasba dokazano krepi in povezuje obe možganski polovici, krepi mladostnikove socialne sposobnosti; v odrasli dobi pa jim bo lahko poklic, v predvsem pa pomoč pri premagovanju življenjskih preizkušenj, dar sprostitve in obliž za dušo. Moja je pravljična, zaljubljena v delo z otroki in glasbo, zato si želim svoje poslanstvo opravljati tam, kjer je moje srce. V upanju, da bom lahko nasmehe delila tudi z vami vas vabim na druženje.

Urška Košir, ustanoviteljica Treh ptičic


©Copyright 2016 - Zavod za kreativno varstvo Ela Ela, Zasebni vrtec. Vse pravice pridržane. Oblikovanje in izdelava spletne rešitve